#6 Tänk 80/20!
Att äta quote on quote nyttigt (hela tiden) kan förknippas med att vara tråkigt samtidigt som det är lätt att inta en (för) stor mängd socker, speciellt kring högtider. För att göra det lättare för dig själv att vara snällare mot din kropp, tänk i banorna av 80/20. 80% av tiden fokuserar du på näringstäthet och val som ger din kropp kvalitativt protein, fett och kolhydrater. 20% av tiden är tillägnad dopaminkickar och att äta för det neurala välmåendet som mat kan medföra.
#7 Få in fibrer!
På ett traditionellt julbord har grönsaker en försvinnande liten plats, men det är lätt ändrat på. Fibrer i form av grönsaker är inte bara otroligt näringstäta, de är även en av tarmens bästa vänner. Lägsta nivån är en morot innan maten. Vill du göra det lite roligare än så är det prime time för grönsaker som grönkål, svartkål, rödbetor och liknande. Rostade, avsvalnade rotfrukter, mörkt bladgrönt, lite korsblommiga grönsaker, någon citrusfrukt, toppat med lite frön. Lätt, easy on the eyes och riktigt hormonsnäll mat.
#8 Fermenterat!
Förutom att fibrer agerar som prebiotika, alltså mat till bakterier i tarmen, så är de kommande högtiderna även en perfekt tid för att ta fram fermenterade grönsaker (kanske till och med prova att göra dem själva). Förutom att du kan få ett kålhuvud till bråkdelen av andra födoämnen, så har en sked surkål fler goda bakterier än du kan räkna till och ett lätt tillbehör att lägga till på buffén eller toppa en sallad med.
#9 Sött sist!
Är du sugen på en bit julgodis, ät det då direkt efter en måltid. Genom att äta fibrer, protein och fett innan socker så har du gett kroppen en buffer mot effekten som det har på blodsockret efter intag. Matsmältningen är också redan igång och stödjer nedbrytningen av det söta.
#10 Matsmältningssenzym!
För att ge kroppen ett extra stöd kring större festliga måltider kan du med fördel ta matsmältsningsenzym. Dessa är framtagna och inriktade på att hjälpa kroppen att bryta ner protein, fett och kolhydrater för ett bättre upptag