NÄRING, MATSMÄLTNINGSENZYMER & HORMONER
Du har säkert hört att - du är inte vad du äter, du är vad din kropp kan ta upp. Ett påstående som handlar om att, även om du äter näringstät mat, så måste din kropp kunna bryta ner det och ta upp ämnena för att den näringstäta maten ska spela någon roll. Och det är här enzymer kommer in i bilden.
Näringsämnen kan delas upp i kolhydrater och stärkelse, protein och fett. Dessa tre är alla kategorier som vi behöver för energi, muskeluppbyggnad och organfunktion. Och för att bryta ner respektive kategori har vi olika enzymer i kroppen, som amylas (kolhydrater och stärkelse), proteas (protein) och lipas (fett). Enzymerna produceras bland annat i mun, mage, tarm och bukspottskörtel. Om din kropp inte producerar tillräckligt med enzymer kan det orsaka problem, dels i magen men också med näringsupptag.
Tecken på att din kropp inte producerar tillräckligt med enzymer kan vara magont, kramper, diarré, uppblåsthet, gaser men också näringsbrist. Symtomen kommer i mångt från att kroppen försöker göra sig av med endast delvis nedbruten mat.
Vid laktosintolerans så producerar inte kroppen tillräckligt med enzym för att bryta ner laktos, vilket orsakar magproblem, och om vi ser till glutenintolerans så kan enzymproduktion påverkas vilket i sin tur kan öka risk för näringsbrist. Har man EPI (exocrine pancreatic insufficiency) så har man en brist på enzymer och kan därmed inte bryta ner mat ordentligt.
Via kosten kan du få i dig enzymer från till exempel avokado, bananer, honung, mango, papaya, kefir och surkål.
Fermenterad mat & enzymer
När det kommer till mat som kefir, kimchi, miso och surkål, alla fermenterade livsmedel, så innehåller de inte bara goda bakterier (probiotika) utan också enzymer. Dessa enzymer utvecklas under fermenteringen och genom att äta denna typ av livsmedel så stödjer man mage och tarm på flera sätt.
När du får i dig probiotika så stödjer du balansen av “goda” och “onda” bakterier i mage och tarm. Detta är en balans som påverkar långt mer än bara nedbrytning av mat. Tarmhälsa är kopplat till alltifrån mun, hjärna, hud men också hormoner. Vilket är en av anledningarna till varför just fermenterade livsmedel är en riktigt sk superfood.
Probiotika kommer i sig inte att bryta ner maten du äter men kommer stödja enzymerna som gör det, och en obalans mellan goda respektive onda bakterier kan orsaka liknande symtom som en brist på enzymer kan ge. Så om vi ser till surkål kommer en sked om dagen ge dig probiotika, enzymer, fibrer och en rad näringsämnen som vitamin C, järn och folsyra. Superfood!
Kopplingen mellan tarmhälsa och hormonbalans är en viktigt punkt att nämna i att det är i tarm (och lever) som östrogen bryts ner och rensas ut. Vi har något som kallas estrobolomet, en samling bakterier som reglerar våra östrogennivåer i kroppen. För att kunna jobba på och minska cykelsymtom bör man därför räkna in tarmhälsa, speciellt när det kommer till problem kopplade till östrogendominans.
Östrogen, koffein & enzymer ☕
Enzymer spelar en stor roll i kroppen, inte minst för att bryta ner mat till näringsämnen så att kroppen kan ta upp det. Enzymer ansvarar även för nedbrytning av ämnen som koffein. Det finns snabba och långsamma nedbrytare av koffein, vilket gör att vissa kan svepa en kopp precis innan de ska sova medan andra har abstinens under en lång period om de inte intar koffein. (Detta är också ett sätt som du kan prova att se om du är en snabb eller långsam nedbrytare).
I levern sker nedbrytningen av koffein, av enzymet CYP1A2, ett enzym som också bryter ner hormoner som östrogen, progesteron, testosteron och melatonin. Beroende på hur effektivt detta enzym fungerar i kroppen kan nedbrytningen av både hormoner men också koffein att påverkas, vilket kan ge hormonobalanser men också en kraftigare effekt av koffeinet, som då sitter i längre. Hormonproblem som kan kopplas till ett problem med enzymnedbrytning kan vara ett tecken på att koffein är ett ämne du bör dra ner på, för att optimera din leverfunktion och låta den fokusera på annat än att processa koffein.
Hormonella skiftningar som sker under loppet av en cykel kan ge mer än humörsvängningar och akne, många upplever också förändringar i hur magen uppför sig, vilket kan ge uppblåsthet, förstoppning, diarré och mer. Kring mens ökar prostaglandinfrisättning i kroppen, ämnen som stimulerar muskler att stöta ut livmoderslemhinnan. Detta kan samtidigt påverka muskler som ger sammandragningar av tarm och då göra så att man måste gå på toa oftare. Även hormonet progesteron kan påverka hur tarmen uppför sig och en ökning innan mens kan ge antingen förstoppning eller diarré. Utöver detta kan även ökad stress eller ångest påverka tarmrörelser, så kopplingarna mellan magen och hormoncykeln är många.
Cykeln är en komplicerad process som kroppen går igenom, en process som kräver en rad näringsämnen för att kunna fungera optimalt där stress, näringsbrist eller obalanser i kroppen kan orsaka starka symtom. Symtom som inte bara kan dyka upp under en sk PMS-vecka, utan variera under loppet av en hel cykel beroende på hur hormonnivåerna ser ut just för den dagen.
Att stödja kroppen med näringstät mat är en avgörande faktor för att vi ska kunna ha en fungerande, återkommande cykel men däri krävs också att kroppen faktiskt kan bryta ner respektive ta upp den näring som vår mat innehåller. Och det är här enzymer kommer in i bilden.
För att optimera mängden näring som din kropp kan bryta ner tillika ta upp och om du har någon av tidigare nämnda symtom på att din kropp kanske inte kan göra precis detta, så har Pureness en produkt med 12 olika enzymstammar. Dessa stammar kommer tillsammans att ge en bredd av enzymer som kan bryta ner kolhydrater och stärkelse, protein samt fett. Förutom att matsmältningsenzym på så sätt kan hjälpa kroppen att bryta ner det du äter så kommer du även att förbättra ditt näringsupptag. Genom ett förbättrat näringsintag så kommer du ge din kropp bättre förutsättningar för att kunna producera, frisätta och balansera hormoner samtidigt som både tarm och lever får en boost och kan jobba mer effektivt.
Det finns ett tydligt test för att dagligen se hur väl din mage, tarm och matsmältning fungerar. Börja med att söka på “Bristol Stool Chart”. Från detta kan du lära dig hur det idealt ser ut men också, om det ser annorlunda ut, vad det då kan bero på. Bland annat lukt eller stora bitar kan vara tecken på att du inte kan bryta ner mat effektivt och att din tarm behöver hjälp på vägen, aka att matsmältningsenzym kan vara något för dig.