Kopplingen mellan proteinintag & hormonhälsa

Kopplingen mellan proteinintag & hormonhälsa

Hitta lugnet med medveten andning Läsning Kopplingen mellan proteinintag & hormonhälsa 5 minuter Nästa Goda matvanor för en hållbar hårhälsa

Heading

Protein behövs inte bara för muskler och benstomme, utan även för att stödja produktion tillika reglering av hormoner.

 

Protein behövs inte bara för muskler och benstomme, utan även för att stödja produktion tillika reglering av hormoner. För kvinnor kan ett tillräckligt stort intag av protein bidra till en bättre balans mellan bland annat östrogen och progesteron men även kortisol. Vidare, så kommer vårt behov att förändras genom livet, speciellt är vi kommer in i förklimakteriet. Låt oss kika mer på koppling mellan just hormonhälsa och proteinintag.

 

Behov efter åldern

I puberteten så kommer proteinbehovet öka för att stödja tillväxt, hormonproduktion och en regelbunden menscykel. Vidare, så kommer man under graviditet behöva stödja fostrets utveckling med ett tillräckligt stort intag av protein. Och, under förklimakteriet behöver vi lägga allt större vikt på hur mycket protein vi får i oss för att möta den minskande proteinsyntesen och ökande muskelförlusten, som kommer med lägre nivåer av östrogen.

 

Energinivå

Ser vi till kolhydrater, protein och fett så kommer det första att bidra med snabb energi till kroppen, det sista att bidra med långsam energi och protein i mitten kommer att agera som byggstenar. När vi äter kolhydrater får vi en blodsockerhöjning, som kan ge snabb energi men också en snabb dipp. Äter vi protein tillsammans med kolhydrater kan detta ge en långsammare frisättning av glukos i blodet för att på så sätt hålla blodsockret, och därmed energi, mer stabilt. Vidare stödjer protein en jämnare frisättning av insulin vilket också stödjer en mer stabil energikurva.

 

Hunger vs mättnad

När du får i dig tillräckligt med protein så ökar utsöndring av mättnadshormoner, medan utsöndring av hungerhormoner minskar. Tillsammans med ett stabilare blodsocker kan detta bidra till ett minskat sug efter socker och snabba kolhydrater. För att dra nytta av denna effekt och behålla en stabil energi under dagen kan man därför med fördel lägga stor vikt vid just sitt proteinintag vid frukost.

 

Stress

På lång sikt kan ihållande stress leda till inte bara utmattning, sömnproblem och ökad inflammation i kroppen men också hormonproblem och en rubbad menscykel. Det är alltid av stor vikt att jobba på flera olika delar i sitt liv för att minska stress - däribland sin kost. Att få i sig tillräckligt med protein stödjer reglering av kortisolnivåer och stödjer även återhämtning efter långvarig stress. Indirekt, via sömn och må bra-hormoner, kan protein även bidra till minskade stressnivåer.

 

Serotonin & dopamin

Protein används som tidigare nämnt som byggstenar i kroppen, till bland annat serotonin och dopamin, så kallade må bra-hormoner. Serotonin stödjer vårt humör och dopamin ger oss motivation. Ser vi till kombinationen med proteinets verkan på blodsocker kan vi förstå kopplingen till hur vårt proteinintag kan bidra till ett stabilare och bättre humör.

 

Peptidhormoner  

Protein är byggsten för peptidhormoner som bland annat FSH och LH. Dessa hormoner har en direkt påverkan på frisättningen av hormoner som östrogen, progesteron och testosteron. Ett för lågt intag av protein gentemot ens behov kan på så sätt få direkt effekt på menscykeln och ge brist på hormoner som är avgörande för dess regelbundenhet.

 

PMS-Lindring  

I och med att vårt proteinintag påverkar funktioner som blodsockerreglering och stresstålighet men också produktion av vissa hormoner, så kan det stjälpa eller hjälpa om vi möter vårt behov eller inte när det kommer till mängden PMS vi upplever. PMS kan triggas eller förvärras av en obalans mellan östrogen och progesteron, förhöjda stresshormoner, inflammation mm. Som vi har gått igenom så kan ett tillräckligt stort intag av protein bidra till jämnare energikurva, bättre förmåga att hantera stress, stabilare humör och med detta kan vi uppleva en minskning av bland annat humörsvängningar, sömnproblem, ångest och cravings kopplade till PMS.

 

PCOS  

PCOS, som i mångt är ett metabolt kopplat tillstånd, finns det många fördelar med ett tillräckligt stort proteinintag för att stödja kroppen i att lindra symtom. Protein, i kombination med fiber och hälsosamma fetter, kan minska risken för insulinresistens och stödja blodsocker. Har man PCOS är det kraftfulla verktyg för just symtomlindring.

 

Protein vid frukost  

Att få i dig en god dos av protein till frukost kommer för det första att stödja dina kortisolnivåer. Kroppen får i sig näring, som signalerar att den har energi och byggstenar att ta sig igenom dagen. Detta bidrar till att reglera kortisol. Vidare så bidrar protein till frukost att vi får en mer balanserad energikurva genom långsammare frisättning av glukos till blodet. Proteinet i din frukost kan även förlänga din mättnadskänsla och minska suget efter socker, som istället skulle kunna ge totalt motsatt effekt av allt tidigare nämnt i denna punkt. Så, se till att protein alltid är en del av din frukost för att optimera vad du får ut av den måltiden för resten av dagen.

 

Fördelar med vassleprotein  

Vassleprotein kommer med många fördelar. Till att börja med innehåller det alla essentiella aminosyror, alltså de aminosyror som kroppen inte kan producera själv. Vidare så har det ett snabbt upptag i kroppen, vilket gör att vassleprotein passar extra bra för återhämtning efter träning och för att maximera proteinsyntes. Vassleprotein är även lätt att lägga till i din dagliga rutin för att få i dig tillräckligt med protein efter ditt behov genom till exempel en shake efter träning eller smoothie i kombination med frukt och grönt för fiber.