Elektrolyter för en optimal vätskebalans
Vad är kreatin?
Kreatin är en naturligt förekommande förening som huvudsakligen finns i våra muskelceller, samt i hjärnan och andra vävnader. Dess senaste popularitet inom fitness- och hälsocommunityn beror på dess förmåga att öka cellulär energi, påskynda återhämtning och förbättra träningsprestationen. Mer specifikt ökar kreatin kalciumupptaget i muskelceller och minskar muskelavslappningstiden, vilket gör att du kan generera stora mängder kraft snabbt och i snabb följd.
Kreatin är ett av de mest välundersökta tillskotten när det gäller träningsfördelar, och det har till och med visat sig ha kognitiva och mentala hälsoeffekter. Här går vi igenom dess fördelar och avlivar myter du kanske har hört om kreatin, så att du kan avgöra om det är ett tillskott för dig.
Kreatinets fördelar
Den mest signifikanta effekten av kreatintillskott är en ökning av muskelns kreatinnivåer, vilket gör att musklerna kan upprätthålla uthållighet under längre perioder. Den lätta (men inte drastiska) ökningen i muskelns vattenretention är en annan faktor som gör att musklerna kan arbeta längre. Kreatin har också visat sig positivt påverka hjärnan genom förbättrad minneskapacitet och kognition, samt genom att minska symtom på depression. En studie på 52 kvinnor med svår depression visade en betydande förbättring i deras symtom efter åtta veckors daglig kreatinsupplementering (5g/dag). Denna effekt tros bero på kreatins påverkan på signalsubstanser som serotonin och dopamin, vilka reglerar humör.
De typer av träning du mest sannolikt kommer att dra nytta av kreatin vid är korta och intensiva aktiviteter, som styrketräning och sprintlöpning. Forskning finns om den bästa tidpunkten att ta kreatin (före, under eller efter träning), men träning har visat sig förbättra kreatinupptaget i musklerna. Följ dina tillskotts rekommendationer för bästa resultat.
Avlivning av kreatinmyter
Trots att det finns över 500 forskningsstudier om kreatintillskott, cirkulerar flera missuppfattningar. Den första myten att avfärda är att kreatin orsakar uppblåsthet. Ursprungligen kom detta påstående från tidiga kreatinstudier som visade en ökad vattenretention, men detta sågs endast vid mycket höga doser (20g/dag) under korta perioder. Ja, kreatin transporterar natrium in i muskelceller, vilket leder till att vatten följer med. Dock är det osannolikt att detta skulle orsaka några märkbara förändringar i vattenretention. Nyare studier har visat att kreatinsupplementering vid lägre doser (1-3g) inte påverkar kroppens totala vattenbalans i relation till muskelmassa på lång sikt.
En annan vanlig myt är att kreatin kan skada njurarna. Precis som med myten ovan anses kreatin vara säkert vid rekommenderade doser. Doseringar över 20g/dag kan påverka njurarna negativt, men inga skador har observerats vid en daglig dos på 1-5g. Kreatin finns naturligt i livsmedel som kött, fågel och fisk, men exempelvis kött innehåller endast ca 0,7g kreatin per 170g portion. Både experimentella och kontrollerade studier har visat att kreatin vid rekommenderade doser inte orsakar njurskador hos friska vuxna.
Slutligen finns det en missuppfattning om att kreatin orsakar håravfall. Detta påstående härrör sannolikt från en studie från 2009 som visade en ökning av DHT, ett hormon som kan förkorta hårstrånas tillväxtcykel. Dock har dessa resultat aldrig replikerats i senare studier, och ingen forskning har någonsin rapporterat håravfall hos människor till följd av kreatinsupplementering.
Vad är rätt för mig?
Om du utför högintensiva träningsformer som sprint eller HIIT-träning, kan kreatin vara ett utmärkt tillskott till din rutin. Dagliga doser upp till 5g är välundersökta och anses säkra. Du kan vara trygg i att kreatin inte orsakar uppblåsthet, håravfall eller njurskador.
Sammanfattning:
* Det är inte bara för kroppsbyggare: kreatin har visat sig ha positiva effekter på träning, humör och prestation hos både män och kvinnor.
* Du har störst nytta av kreatin om du styrketränar eller utför korta och intensiva träningspass.
* Tillskottets form spelar roll, och den mest biotillgängliga formen är kreatinmonohydrat.
* Doser upp till 5g/dag är välundersökta och anses säkra.
PMID: 33572884
PMID: 22864465
PMID: 34445003
PMID: 33557850
PMID: 20591625
PMID: 19741313