Kollagen, livsstil & hormoner
Kollagen är det vanligaste proteinet i din kropp och utgör cirka 30% av allt protein. Som byggsten i kroppen finns kollagen i allt från muskler, hud, skelett och senor till organ och blodkärl. Byggstenarna till kollagen är i sin tur aminosyror som tillsammans med vitamin C, zink och koppar bidrar till strukturen för protein.
Det finns flertalet olika typer av kollagen, som skiljer sig åt i molekylstruktur men också var i kroppen de används. Den vanligaste typen, som utgör 90% av allt kollagen i kroppen, är typ I. Typ I ger struktur till skelett, senor, ligament och hud. Ser man till typ II till V så är det kollagentyper som ger stöd till leder, återfinns i muskler, organ, olika hudlager men också i håret.
I huden så hjälper kollagen fibroblaster att skapas vilket stödjer cellförnyelse tillika att ersätta döda hudceller. Vidare så ger kollagen struktur, elasticitet och styrka till huden, tillsammans med elastin och hyaluronsyra.
När det kommer till att tillföra ämnen oralt, för att gynna hudhälsa, är det att ta i beaktning att huden må vara kroppens största organ men att det finns en rad andra organ som utför mer prioriterade funktioner framför just huden. Kroppen kommer därför att tillföra näringsämnen till dessa i första hand och huden i andra.
Med det sagt är det värt att nämna att det finns studier som visar att ett ökat intag av kollagenpeptider kan stimulera en ökad aktivitet i hudceller, fibroblaster, som leder till att de delar på sig för att skapa fler celler. Detta innebär alltså att, det inte är kollagenet man tillför per se som kan ge en ökning av kollagen i huden, men att ökningen bidrar till att kroppen själv kan stimulera aktivitet för celldelning och därmed fler celler. På så sätt kan ett ökat intag vara gynnsamt för huden.
Ju äldre du blir, desto mer kommer din kollagenproduktion att successivt minska och sakta ner. Utöver detta så kommer även existerande kollagen att brytas ner snabbare och kroppen kan få ett sämre upptag av byggstenar till kollagen. Kollagenet blir även mer fragmenterat.
Denna minskning som sker med tiden ger både förändringar i hudstruktur men kan också ge minskad skelettstyrka, stelare leder, ledvärk, minskad rörlighet, problem med blodflöde och magproblem.
Förutom att ålder kommer att påverka kollagennivåer i kroppen, så kan även livsstil påskynda nedbrytning och hämma produktion av kollagenet i kroppen. Några faktorer som bidrar till detta är rökning, kost rik på socker och processad mat, exponering för UV-strålar, sömnbrist och kronisk stress.
Rökning kommer att minska kollagenproduktion, skada inte bara kollagen utan även elastin samt minska näringstillförsel till huden. Även (högt) alkoholintag kan påverka kollagenmängden tillika -produktionen i kroppen.
Kost rik på socker och processad mat kommer att bidra till en process som kallas glykering. Detta kan hämma cellförnyelse och kollagenets förmåga att interagera med omgärdande proteiner och celler.
UV-exponering minskar kollagenproduktion och kommer även att orsaka en snabbare nedbrytning av existerande kollagen. Cirka 80-90% av hudens åldrande kan tillskrivas UV-strålar, där nedbrytning av kollagen ger en minskad fasthet, elasticitet och styrka i huden.
För kvinnor så kommer (för-)klimakteriet och de hormonella förändringar som medföljer den perioden i livet att innebära en minskning av kollagennivåer i kroppen. Detta kommer i kombination med minskade östrogennivåer, som precis som kollagen, bidrar till ett starkare skelett samt mjuka, rörliga leder och hudhälsa.
Förutom att hormonproduktion successivt kommer att minska under denna del av livet, så kommer även kroppen bli mindre effektiv på att absorbera och tillgodogöra sig näringsämnen. När det kommer till kollagen kan det finnas fördelar just för kvinnor i (för-)klimakteriet med ett ökat intag, för att stödja skelett-, led- och hudhälsa.
Vår kropp kan inte absorbera kollagen i dess hela form utan det måste brytas ned till aminosyror eller peptider och för att syntetiseras behövs även vitamin C, zink samt koppar. Från proteinrik mat, främst animalier, kan vi få i oss de byggstenar som behövs för kollagenproduktion. Kombinerat med ett intag av frukt och grönsaker, nötter och bär, svamp, fullkorn och baljväxter, så får kroppen den näring som behövs.
Peptider är kedjor av aminosyror, och för att kunna absorberas i kroppen så måste kollagen brytas ner till peptider eller aminosyror, eller tillföras i en peptidform som är möjlig för kroppen att ta upp. Ofta hittar man just därför kollagenpeptider i tillskott.
Beroende på faktorer ålder, kost, träningsintensitet, så kan ett ökat intag av kollagen att vara gynnsamt för flera funktioner tillika organ i kroppen. För ett starkt skelett, välsmorda senor och en fyllig, elastisk hud
Ellen Barksten
Pureness hormonguru
@notyourcreme