Omega-3 spelar en viktig roll i kroppen just när det kommer till att reglera inflammation, och, kan bidra till att minska kronisk inflammation. Omega-3 gör detta genom att minska produktionen av proinflammatoriska ämnen och även omvandlas till antiinflammatoriska ämnen.
Prostaglandiner är ämnen som bidrar till att stöta ut livmoderslemhinnan vid mens. Det är också inflammatoriska ämnen som, i höga nivåer, kan bidra till PMS-symtom kopplade till just kramper och värk. Genom att jobba antiinflammatoriskt kan man bidra till att få symtomlindring av denna typen av cykelsymtom.
I studier på ämnet Omega-3 och ångest tillika depression har man sett positiva resultat, med disclaimern att Omega-3 inte är the end all solution. Det man har sett är att personer med ett intag av Omega-3 har en mindre risk för depression samt kan få en förbättring av symtom vid ångest och depression.
Kopplat till inflammation, så kan proinflammatoriska ämnen påverka signalsubstanser som serotonin och dopamin, båda kopplade till stämningsläge. Ökad inflammation kan ge minskade serotoninnivåer, vilket i sin tur kan förvärra ångest och trötthet kopplat till PMS.
Omega-3 kan förhindra att blodplättar klumpar ihop sig och ha en blodförtunnande effekt. Detta spelar roll om man är en menstruerande kvinna. Beroende på heaviness of flow och om man upplever klumpar, kan Omega-3 vara ett ämne man vill vara noggrann med dosering av. Har man kraftigare blödningar vill man undvika högre doser av Omega-3 och den blodförtunnande effekten. Upplever man klumpar man Omega-3 vara ett ämne att utvärdera för att få ett jämnare flow.
Under graviditet är Omega-3 fettsyror speciellt viktiga, då de bidrar till fostrets utveckling av hjärna och ögon. Att få i sig tillräckliga nivåer, baserat på RDI, är koppat till förbättrad kognitiv funktion och visuell aktivitet. Vidare är det även kopplat till ett stöd av den egna kroppens hälsa under graviditeten.
Omega-3, och även Omega-6 i rätt dosering, är ämnen som bidrar till att kroppen kan fungera bättre och öka allmänt välmående tillika hälsostatus. Ser vi till cykelsymtom mer specifikt kan en antiinflammatorisk verkan få effekt på flera av de vanligaste symtomen vi ser. Beroende på dagligt intag av fettsyror, kan det vara av vikt att se över sitt totala intag av Omega-fettsyror för att få önskad effekt av just detta ämne.