Omega-3, inflammation & cykelsymtom

Omega-3, inflammation & cykelsymtom

Skönhet börjar inifrån Läsning Omega-3, inflammation & cykelsymtom 4 minuter Nästa Säg hej till About Yoga, Sheila & Magnus!

OMEGA-3, INFLAMMATION & CYKELSYMTOM

Omega-3 fettsyror är essentiella, fleromättade fettsyror. Att de är essentiella fettsyror innebär att vi behöver få i oss dem via kosten då kroppen inte producerar dem själv. Vi pratar även om mättade och omättade fettsyror, där de första (i större dos) kan ha negativa effekter på hälsan och de andra, där Omega-3 ingår, är kopplade till en rad positiva hälsoeffekter.

TYPER AV OMEGA-FETTSYROR & RATIO MELLAN DEM

Vi delar in dessa fettsyror främst i Omega-3 (essentiella), Omega-6 (essentiella) och Omega-9. I vårt intag av dessa har man sett att ration mellan Omega-3 och Omega-6 är speciellt viktig för att få ut de fördelaktiga effekterna i kroppen.

Omega-3 kommer i tre former: ALA, EPA och DHA. ALA hittar du i växtbaserade livsmedel som linfrön, chiafrön och valnötter. EPA och DHA i sin tur hittar du främst i fet fisk som lax, makrill och sardiner, men också vissa alger.

Ser vi till Omega-6, som är den typ av fettsyra vi vill ha i mindre ratio av än Omega-3, så finns det i växtoljor som majsolja, solrosolja och sesamolja. Omega-9 är, till skillnad från de andra två typerna, inte essentiell om än kan ändå ge goda effekter i kroppen och finns i bland annat olivolja och avokadoolja.

RATION MELLAN OMEGA-3 & OMEGA-6

Båda dessa formerna är essentiella och vi behöver ett intag via vår kost för att bland annat kunna bygga och reparera celler, reglera blodtryck och ha ett fungerande immunförsvar. Omega-3 och Omega-6 har olika funktioner i kroppen, och även om vi vill få i oss båda formerna, vill vi ha en högre andel av Omega-3 än Omega-6.

Ofta innehåller ett livsmedel båda formerna och generellt en större andel av Omega-6, så den kvoten fyller vi enklare än för Omega-3. Hand i hand med detta går även att vi vill minska vårt intag av mättade fettsyror och få i oss mer av fleromättade. Detta bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

INFLAMMATION

Omega-3 spelar en viktig roll i kroppen just när det kommer till att reglera inflammation, och, kan bidra till att minska kronisk inflammation. Omega-3 gör detta genom att minska produktionen av proinflammatoriska ämnen och även omvandlas till antiinflammatoriska ämnen.

KRAMPER & VÄRK

Prostaglandiner är ämnen som bidrar till att stöta ut livmoderslemhinnan vid mens. Det är också inflammatoriska ämnen som, i höga nivåer, kan bidra till PMS-symtom kopplade till just kramper och värk. Genom att jobba antiinflammatoriskt kan man bidra till att få symtomlindring av denna typen av cykelsymtom.

ÅNGEST & DEPRESSION

I studier på ämnet Omega-3 och ångest tillika depression har man sett positiva resultat, med disclaimern att Omega-3 inte är the end all solution. Det man har sett är att personer med ett intag av Omega-3 har en mindre risk för depression samt kan få en förbättring av symtom vid ångest och depression.

Kopplat till inflammation, så kan proinflammatoriska ämnen påverka signalsubstanser som serotonin och dopamin, båda kopplade till stämningsläge. Ökad inflammation kan ge minskade serotoninnivåer, vilket i sin tur kan förvärra ångest och trötthet kopplat till PMS.

HEAVY FLOW & CLOTS  

Omega-3 kan förhindra att blodplättar klumpar ihop sig och ha en blodförtunnande effekt. Detta spelar roll om man är en menstruerande kvinna. Beroende på heaviness of flow och om man upplever klumpar, kan Omega-3 vara ett ämne man vill vara noggrann med dosering av. Har man kraftigare blödningar vill man undvika högre doser av Omega-3 och den blodförtunnande effekten. Upplever man klumpar man Omega-3 vara ett ämne att utvärdera för att få ett jämnare flow.

OMEGA-3 & GRAVIDITET  

Under graviditet är Omega-3 fettsyror speciellt viktiga, då de bidrar till fostrets utveckling av hjärna och ögon. Att få i sig tillräckliga nivåer, baserat på RDI, är koppat till förbättrad kognitiv funktion och visuell aktivitet. Vidare är det även kopplat till ett stöd av den egna kroppens hälsa under graviditeten.

Omega-3, och även Omega-6 i rätt dosering, är ämnen som bidrar till att kroppen kan fungera bättre och öka allmänt välmående tillika hälsostatus. Ser vi till cykelsymtom mer specifikt kan en antiinflammatorisk verkan få effekt på flera av de vanligaste symtomen vi ser. Beroende på dagligt intag av fettsyror, kan det vara av vikt att se över sitt totala intag av Omega-fettsyror för att få önskad effekt av just detta ämne.

Ellen Barksten
Pureness hormonguru
@notyourcreme

Köp kollagen här:

Sold out
Sold out
Sold out